Warmtepompen als sleutel tot energie-efficiëntie
In deze huidige tijd, waarin klimaatverandering een steeds urgenter probleem wordt, is de zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke energiebronnen van essentieel belang. Een van de veelbelovende oplossingen die de laatste jaren aan populariteit wint, is de warmtepomp. Vorig jaar zijn er maar liefst 100.000 warmtepompen geïnstalleerd in Nederland, 37% meer dan in 2021. Door de hoge gasprijzen worden steeds meer panden verduurzaamd met onder andere een warmte pomp. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat een warmtepomp precies doet, welke impact het heeft op het klimaat, de kosten en opbrengsten en warmtepompen als specialiteit van Willems Uden.
Wat doet een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Vervolgens verhoogt de warmtepomp deze warmte naar een niveau dat geschikt is voor verwarming in het pand.
De warmtepomp bestaat uit 2 onderdelen, de buitenunit en de binnenunit. De buitenunit haalt in dit voorbeeld warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt doorgegeven aan de binnenunit. Deze unit, die
ongeveer de grootte heeft van een koelkast, zet de warmte van de buitenunit extra onder druk zodat het nog warmer wordt. Deze warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de verwarming en het voorraad vat voor warm water die in de unit zelf zit.
Met behulp van een luchtwarmtepomp wordt de energie die in de buitenlucht zit benut. Zo kan de energie worden gebruikt voor de verwarming van je huis of gebouw. Daarnaast kan het systeem in de zomer omgekeerd worden t.b.v. koeling. Een warmtepomp kan dus verwarmen tot hogere temperaturen maar ook terug koelen naar een lage temperatuur.
Impact op het klimaat
De Vereniging Warmtepompen heeft als doel om in 2030 minimaal 1 miljoen warmtepompen in Nederland geïnstalleerd te hebben. Om dit te bereiken willen ze vanaf 2026 minimaal 200.000 warmtepompen per jaar leveren en het ziet er naar uit dat ze dit zelfs in 2025 al gaan halen. Doordat de nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer krijgen, gaat dit qua vraag waarschijnlijk wel lukken. Om dit daadwerkelijk te realiseren is Techniek Nederland hard bezig om de branche klaar te stomen voor deze toenemende vraag.
De keuze voor een warmtepomp heeft een aanzienlijke positieve invloed op het klimaat. Ten opzichte van de traditionele verwarmingssystemen, zoals cv-ketels, stoot een warmtepomp beduidend minder CO2 uit. Dit is met name het geval wanneer de warmtepomp draait op groene stroom, afkomstig van hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie.
Het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp helpt bij aan een beter klimaat. Het gebruik van een warmtepomp laat de CO2-uistoot drastisch dalen waardoor u voldoet aan de geldende milieuwetgeving. Voornamelijk bij nieuwbouw is de warmtepomp een weloverwogen optie en in de meeste gevallen al niet meer weg te denken.
Naast de reductie in CO2-uistoot zorgt het ook voor een forse daling in de energiekosten.
Kosten en opbrengsten
Door de hoge gasprijs van tegenwoordig is verduurzamen nog nooit zo lonend geweest. Een veel gestelde vraag bij het overwegen van de overstap naar een warmtepomp is hoe de kosten en opbrengsten zich tot elkaar verhouden. De initiële investering kan relatief hoog zijn, maar op de lange termijn zijn de voordelen aanzienlijk. Het is lastig om de kosten en opbrengsten duidelijk in beeld te krijgen aangezien elk pand anders is.
Om de kosten in perspectief te plaatsen, maken we een vergelijking met het traditionele verwarmingsalternatief: een cv-ketel. Bij een verbruik van maximaal 1200m³ gas en 2900kWh stroom per jaar bedragen de kosten maximaal 1,45 euro voor gas en 0,40 euro voor stroom, volgens de huidige tarieven.
In vergelijking met deze kosten biedt een warmtepomp aanzienlijke besparingen. Hoewel de initiële installatiekosten hoog kunnen zijn, kan je subsidie krijgen van de overheid, waardoor de investering aantrekkelijker wordt. Daarnaast zijn de operationele kosten van een warmtepomp over het algemeen lager dan die van een traditionele cv-ketel, wat resulteert in lagere energierekeningen op de lange termijn. De positieve effecten wegen op tegen de initiële hoge kosten waardoor de totale kosten relatief laag zijn.
Warmtepompen bij Willems Uden
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Willems Uden. Het installeren van warmtepompen in de utiliteitsbouw is dan ook een van onze specialismen. Willems Uden levert bij elk project maatwerk, zo ook bij warmtepompen. Wij bieden maatwerk oplossingen voor de klant en realiseren de wensen en behoeften.
Een duurzame toekomst met warmtepompen
Al met al biedt de warmtepomp een aantrekkelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Naast de positieve impact op het klimaat, resulteren lagere operationele kosten op de lange termijn in aanzienlijke besparingen. Willems Uden speelt een cruciale rol in het faciliteren van deze overgang naar duurzame energie, met op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij de unieke behoeften van elke klant. Overstappen op een warmtepomp is niet alleen een investering in de toekomst van onze planeet, maar ook in de toekomstige kosten van het verwarmen van jouw huis. Het is een stap in de richting van een duurzamere, energie-efficiënte samenleving, waarin we allemaal bijdragen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk.